"Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty", czyli przepisy idealne dla sportowców

nj, inf.pr.
08.03.2017 16:39
'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowców

'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowców (AGNIESZKA MURAK)

Jedzenie jako paliwo jest niezwykle ważne dla sportowca. A wpływ diety na osiągi kolarza jest wręcz kluczowy. Już 15 marca będzie miał premierę pierwszy w Polsce poradnik kulinarny dla rowerzystów, który ukaże się nakładem Wydawnictwa Filo. Znajduje się w nim ponad 100 prostych przepisów na pożywne i zdrowe dania, które zapewnią szybkość i energię, a nie dostarczą zbędnych kilogramów.

Wszystkie przepisy zostały przetestowane na kolarzach, a cenne porady dietetyka sportowego pomogą osiągnąć założone cele - wymarzonej wagi czy maksymalizacji efektów treningowych. Przy wszystkich przepisach znajdują się wartości energetyczne oraz oznaczenia: danie wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe. Kolarzu, Cyklisto, Rowerzysto! Niezależnie od tego, czy ścigasz się w amatorskich zawodach, czy po prostu lubisz jeździć na rowerze - ta książka jest dla Ciebie!

KSIĄŻKA "BIKE&COOK. KULINARNY PORADNIK ROWERZYSTY" DOSTĘPNA BĘDZIE W KSIĘGARNIACH OD 15 MARCA.

Więcej o poradniku na Facebook'u.

Autorami książki są:

Jagoda Podkowska - autorka całej części merytorycznej, w której opisuje w przystępny sposób jak odpowiednie odżywianie pomaga osiągnąć lepsze wyniki w sporcie amatorskim i zawodowym. Pomogła również w opracowaniu wszystkich przepisów i policzyła wartości odżywcze.

Jagoda jest dietetykiem sportowym i specjalistą ds. suplementacji, szefem Departamentu Żywienia High Level Diet - dietetyka sportowa w High Level Center.'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowcówAGNIESZKA MURAK

Jagoda o sobie:

"Wszystko, co robię na co dzień, zarówno w pracy, jak i w domu, sprowadza się do dbania o zdrowie własne i innych. Sport towarzyszył mi od zawsze, a w pewnym momencie zaczęłam też pracować nad swoją dietą i suplementacją, dzięki czemu przetestowałam na sobie wszystkie możliwe diety. Zrozumiałam też, że odżywianie ma niesamowitą moc. Doktoryzuję się w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW. Jestem wykładowcą na AWF w Warszawie oraz w Szkole Trenerów Piłki Nożnej PZPN. Na co dzień opiekuję się zarówno amatorami sportu, jak i sportowcami zawodowymi różnych dyscyplin, w większości wytrzymałościowych."

Tomasz Kołodziejczyk - autor bloga kulinarnego szczypta.com, pasjonat nowych smaków i niebanalnych połączeń, stylista potraw, ale też doświadczony marketingowiec. Do swojej pracy podchodzi holistycznie. Marketing zna od kuchni, a kuchnię doskonale potrafi okiełznać marketingowo.'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowcówAGNIESZKA MURAK

Tomek o sobie: "W kuchni uwielbiam eksperymentować z fakturą i smakiem. Młodość spędzona we Francji i fascynacja śródziemnomorską kulturą wyraźnie wyczuwalne są w wielu moich potrawach. Inspiracji poszukuję na każdym kroku. Podróżując w najdalsze zakątki świata ale też przechadzając się po Hali Mirowskiej. Zawsze staram się mieć otwarty umysł i poszerzać swoje kuchenne horyzonty."

Marta Kekusz - wraz z Tomkiem Kołodziejczykiem przygotowali wszystkie potrawy na potrzeby zdjęć i w przystępny sposób spisali przepisy tak, żeby każdy sobie poradził z ich przygotowaniem.

Marta o sobie: "Jak wszystkie w życiu niespodzianki, fajne rzeczy przytrafiają się przypadkiem. Kiedy trafiłam do Kolarskiego - miejsca łączącego sklep rowerowy, kawiarnię i serwis, poznałam też najlepszych kumpli. I tak powstała nasza książka! Gotuję, bo kocham jeść i uwielbiam karmić innych! Moim zdaniem jedzenie ma wielką moc, może złagodzić całe zło świata:)"

Przedstawiamy Wam póki co dwa spośród wielu dostępnych w publikacji przepisów:

PUDDING KOKOS-CHIA Z BORÓWKAMI'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowcówAGNIESZKA MURAK

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

SZKLANKA MLEKA KOKOSOWEGO (250 ml)

2-3 ŁYŻKI NASION CHIA (20-30 g)

1 ŁYŻKA WI.RK.W KOKOSOWYCH (6 g)

2 GARŚCI BOR.WEK LUB INNYCH ULUBIONYCH OWOC.W:

TRUSKAWEK, POZIOMEK, JAG.D ITP. (100 g)

1 ŁYŻKA MIODU (25 g)

WARTOŚCI 1 PORCJI:

KCAL: 392

BIAŁKO: 5 g

TŁUSZCZ: 28 g

WĘGLOWODANY: 32 g

BŁONNIK: 5 g

Mleko kokosowe wymieszaj z nasionami chia, wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż nabierze konsystencji budyniu. Dodaj umyte owoce i polej miodem lub syropem. Podawaj schłodzone.

IZOTONIK CZERWONY

'Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty', czyli przepisy idealne dla sportowcówAGNIESZKA MURAK

SKŁADNIKI NA 2 BIDONY PO 650 ml:

2 SZKLANKI ŚWIEŻEJ

LUB MROŻONEJ ŻURAWINY (250 g)

2 ŁYŻKI MIODU (50 g)

SOK Z 1 LIMONKI

1 l WODY

SZCZYPTA SOLI

WARTOŚCI NA 1 BIDON:

KCAL: 143

BIAŁKO: 0,5 g

TŁUSZCZ: 0 g

WĘGLOWODANY: 38 g

BŁONNIK: 6 g

Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.

W razie potrzeby możesz dosłodzić miodem. Przed wlaniem do bidonu przecedź przez sitko o małych oczkach.

Tytuł: "Bike&Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty"

Autorzy: Jagoda Podkowska, Tomasz Kołodziejczyk, Marta Kekusz

Wydawca: Wydawnictwo Filo, 2017

Liczba stron: 288

Cena: 49,99 zł

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX